Τελετουργικό

Το Πανηγύρι του «ΤΑΥΡΟΥ» γίνεται στη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους και διεξάγεται στη γνωστή μαγευτική τοποθεσία του «ΤΑΥΡΟΥ» και στην Αγία Παρασκευή, από τον φορέα που το καθιέρωσε εδώ και 200 χρόνια περίπου (αρχικά το «Μεγάλο Ισνάφι» και μεταγενέστερα το Γεωργικό Σωματείο «Η ΠΡΟΟΔΟΣ») με αναλλοίωτες τις συνήθειες, τα έθιμα, το χρώμα και τη φλόγα που δίδαξε η παράδοση, γενιά προς γενιά.

Η πρώτη φάση που πανηγυριού αρχίζει από την Παρασκευή. Το βόδι στολίζεται με λουλουδένιο στεφάνι στο λαιμό και του χρυσώνονται τα κέρατα. Κρεμούν και στο μέτωπό του επιγραφή με το όνομα του δωρητού (κουλπαντζή). Ο Ταύρος που πρόκειται να θυσιαστεί περιφέρεται με τους ήχους λαϊκής μουσικής στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής, ενώ προπορεύεται το λάβαρο του Αγίου Χαραλάμπους. Τα μέλη του Συμβουλίου γυρίζουν τους δίσκους, όπου ρίχνονται τ’ αφιερώματα, και με ένα ασημένιο μπουχούρι (μυροδοχείο που καταλήγει σε στενό επιμήκη λαιμό, διάτρητο, για να φεύγει με ορμή το αρωματικό νερό) με ροδόσταμο ραντίζουν τον κόσμο και εύχονται υγεία και χαρά ενώ οι κάτοικοι ακουμπούν με το χέρι τον ταύρο.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, οι πανηγυριώτες φέρνουν γύρω την αγορά, καβάλα πάνω σε λαμπροστολισμένα άλογα. Το θέαμα είναι ξεχωριστό. Το παλιό έθιμο σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του, κάνει το πανηγύρι με το δικό του χρώμα και την ιδιομορφία του να διαφέρει δηλώνοντας ολοφάνερα τη μοναδικότητα του. Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες αναχωρούν για την τοποθεσία «Ταύρος». Αξίζει να παραβρεθεί ο επισκέπτης τόσο στην αναχώρηση από την Αγία Παρασκευή, όσο και στην άφιξη των εφίππων στο εξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους όπου το γλέντι συνεχίζεται με μουσική. Το βράδυ της ίδιας μέρας, γίνεται η θυσία του βοδιού και όλη τη νύχτα η παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέτς», το οποίο και μοιράζεται το πρωί της Κυριακής στους προσκηνυτές, αφού πρώτα ευλογηθεί από τον ιερέα που θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία. Το «κισκέτς» πρόκειται για ένα παλιό, αρχοντικό και νοστιμότατο φαγητό που μπορεί να παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες. Στην Αγία Παρασκευή, κατά συνήθεια, προσφέρεται στα τραπέζια των αρραβώνων ως έδεσμα. Κατά παράδοση είναι το φαγητό που παρασκευάζεται απ’ το θυσιαζόμενο στο πανηγύρι του Ταύρου ζώο. Η κατασκευή του απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο. Κατά βάση αποτελείται από κρέας, λίπος, σιτάρι και κρεμμύδια.

Το απόγευμα της Κυριακής μετά τη γραφική και τελετουργική άφιξη των εφίππων πανηγυριστών από τον Ταύρο διεξάγονται οι αυθεντικοί παραδοσιακοί ιππικοί αγώνες στη θέση «ΣΤΑΛΟΣ», που βρίσκεται στη βορειοανατολική έξοδο της κωμόπολης μας, με μεγάλα και σημαντικά έπαθλα για τα άλογα που διακρίνονται και για τους αναβάτες τους. Μετά τους ιππικούς αγώνες ακολουθεί γλέντι σε όλα τα καφενεία του χωριού με παρέες πανηγυριστών και επισκεπτών.

Το ίδιο γλέντι σε μεγαλύτερη έκταση και με συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού, τα ονομαστά «ΧΑΡΛΑΜΕΛΙΑ», γίνεται και τη Δευτέρα το βράδυ με μεγάλο αριθμό λαϊκών συγκροτημάτων, που έρχονται από όλο το νησί. Η διασκέδαση διαρκεί μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Τρίτης. Μάλιστα στο χορό τηρείται σειρά προτεραιότητας για κάθε παρέα ώστε να μην γίνονται παρεξηγήσεις.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s