Έκδοση βιβλίου από το Γεωργικό Σωματείο

Το πανηγύρι του Ταύρου Αγίας Παρασκευής Λέσβου

Τίτλος: Το πανηγύρι του Ταύρου Αγίας Παρασκευής Λέσβου
Συγγραφέας: Αριστείδης Καλάργαλης
Έκδοση: Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
Έτος έκδοσης: 2015
Σελίδες: 62 (περιέχει 26 εικόνες)
ISBN: 978-618-82054-0-6

Το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» έγινε χορηγός της έκδοσης «Το πανηγύρι του Ταύρου Αγίας Παρασκευής Λέσβου» του λέσβιου εκπαιδευτικού Αριστείδη Καλάργαλη και τύπωσε τον Ιούνιο του 2015 χίλια (1000) αντίτυπα. Σχέδια του Μιλτή Παρασκευαΐδη και της Μαρίας Καλλιπολίτη κοσμούν τα κείμενα της έκδοσης.

Ο συγγραφέας, ερευνώντας τις εφημερίδες και τα περιοδικά της Λέσβου των αρχών του προηγούμενου αιώνα, εντοπίζει και παρουσιάζει στην έκδοσή του τέσσερα δημοσιεύματα με θέμα το «Πανηγύρι του Ταύρου» της Αγίας Παρασκευής που δημοσιεύτηκαν από τον Ιούνιο του 1927 έως τον Ιούνιο του 1937. Η αξία τους έγκειται στο γεγονός ότι είναι τα παλαιότερα γραπτά για το έθιμο αυτό, από όσα έχουν αποθησαυριστεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο δημοσίευμα είναι του Αγιαπαρασκευώτη λογοτέχνη Κώστα Μάκιστου-Παπαχαραλάμπους και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» το Μάιο του 1927, ενώ το δεύτερο δημοσίευμα είναι της αδερφής του Πέπης Δαράκη-Παπαχαραλάμπους και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκράτης» τον Ιούνιο του 1929. Τα άλλα δύο δημοσιεύματα δημοσιεύτηκαν από τα αδέλφια Νίκο και Γιώργο Κονδύλη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος» τον Ιούνιο του 1932 και στην εφημερίδα «Το Φως» τον Ιούνιο του 1932 αντίστοιχα. Τα τέσσερα αυτά άγνωστα μέχρι σήμερα δημοσιεύματα των εφημερίδων για το Πανηγύρι του Ταύρου έρχονται να συμπληρώσουν τις μεταγενέστερες γραπτές αναφορές και να μας δώσουν στοιχεία από την καθημερινότητα του πανηγυριού. Στα κείμενα γίνεται ανφορά στις προαιώνιες δοξασίες του εθίμου και στη θρησκευτική παράδοση. Επίσης ο κάθε αρθρογράφος με την προσωπική προσέγγιση και το ιδιαίτερο γράψιμό του, κατάφερε να μεταφέρει στα δημοσιεύματά του ό,τι προσέλαβε τη χρονιά που παρακολούθησε το πανηγύρι.

Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί την έκδοση, μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιο από τα μέλη του ΔΣ του Γεωργικού Σωματείου.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s