ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ 2014

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ «ΤΑΥΡΟΥ»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΛΕΣΒΟΥ

«Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

Από το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ανακοινώνεται ότι το καθιερωμένο και γνωστό σ΄όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό πανηγύρι του «ΤΑΥΡΟΥ» που γίνεται στη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους θα γίνει 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το πανηγύρι διεξάγεται στη γνωστή μαγευτική τοποθεσία του «ΤΑΥΡΟΥ» και στην Αγία Παρασκευή, απ΄τον φορέα που το καθιέρωσε εδώ και 200 χρόνια περίπου με αναλλοίωτες τις συνήθειες, τα έθιμα, το χρώμα και τη φλόγα που μας δίδαξε η παράδοση, γενιά προς γενιά.

Η πρώτη φάση που πανηγυριού αρχίζει απ΄την Παρασκευή 4 IOYΛIOY 2014.Ο Ταύρος που πρόκειται να θυσιαστεί περιφέρεται με τους ήχους λαϊκής μουσικής στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής, ενώ προπορεύεται το λάβαρο του Αγίου Χαραλάμπους.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 5 IOYΛΙΟΥ 2014 οι πανηγυριώτες φέρνουν γύρω την αγορά, καβάλα πάνω σε λαμπροστολισμένα άλογα.Το θέαμα είναι ξεχωριστό. Το παλιό έθιμο σε όλη τη μεγαλοπρέπεια του,κάνει το πανηγύρι με το δικό του χρώμα και την ιδιομορφία του να διαφέρει δηλώνοντας ολοφάνερα τη μοναδικότητα του. Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες αναχωρούν για την τοποθεσία «Ταύρος». Αξίζει να παραβρεθεί ο επισκέπτης τόσο στην αναχώρηση από την Αγία Παρασκευή, όσο και στην άφιξη των εφίππων στο εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους όπου το γλέντι συνεχίζεται με ζωντανή μουσική.

Το βράδυ της ίδιας μέρας γίνεται η θυσία του βοδιού και όλη τη νύχτα η παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «Κισκέτς» το οποίο και θα μοιραστεί το πρωί της Κυριακής 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 στους προσκυνητές αφού πρώτα ευλογηθεί από τον ιερέα που θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 στις 6μμ,μετά τη γραφική και τελετουργική άφιξη των εφίππων πανηγυριστών από τον Ταύρο θα διεξαχθούν οι αυθεντικοί παραδοσιακοί ιππικοί αγώνες στη θέση «ΣΤΑΛΟΣ» που βρίσκεται στη βορειοανατολική έξοδο της κωμόπολης μας με μεγάλα και σημαντικά έπαθλα για τα άλογα που θα διακριθούν και για τους αναβάτες τους.Μετά τους ιππικούς αγώνες ακολουθεί γλέντι σε όλα τα καφενεία του χωριού μας με παρέες πανηγυριστών και επισκεπτών.

Το ίδιο γλέντι σε μεγαλύτερη έκταση και με συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού τα ονομαστά «ΧΑΡΛΑΜΕΛΙΑ» θα γίνει και τη Δευτέρα το βράδυ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 με μεγάλο αριθμό λαϊκών συγκροτημάτων που θα μας διασκεδάσουν μέχρις τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Καλούμε όλες τις αρχές και όλους τους πολίτες, ντόπιους και ξένους,να προσέλθουν στην Αγία Παρασκευή για να παρακολουθήσουν το αυθεντικό πανηγύρι του «ΤΑΥΡΟΥ» στον τόπο που γεννήθηκε με το χρώμα, την ομορφιά, την μαγεία και την θρησκευτική ευλάβεια που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, να λάβουν μέρος σ΄ αυτό, να διασκεδάσουν μαζί μας και να μεθύσουν από το παραδοσιακό του άρωμα.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s